Η σχολική βία είναι ένα πρόβλημα που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε σχολικά περιβάλλοντα και αφορά μαθητές. Η σχολική βία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, την σωματική ή λεκτική βία, τον εκφοβισμό, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και άλλους τρόπους συναισθηματικής κακοποίησης. Οι συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η σχολική βία, μπορεί να είναι καταστροφικές για το θύμα και για το σχολικό περιβάλλον. Ωστόσο, οι περισσότερες προσεγγίσεις για την επίλυση αυτού του προβλήματος, περιστρέφονται γύρω από το θύμα. Εάν ερευνήσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο, εστιάζοντας στην πλευρά του θύτη, παρουσιάζονται διαφορετικοί τρόποι πρόληψης και εξάλειψης του προβλήματος.
Προσεγγίζοντας, λοιπόν, την πλευρά του θύτη είναι σημαντικό να εξετάσουμε, τις αιτίες που οδηγούν τον θύτη σε σχολική βία, την ψυχολογία και τα χαρακτηριστικά του, καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος από τον θύτη. Επιπλέον, τον ρόλο που έχει η οικογένεια, στην αντιμετώπιση του. Τέλος, προτείνουμε την λύση ιδιωτικού ντετέκτιβ, σε περιπτώσεις που παρατηρείτε προβληματική συμπεριφορά στο παιδί σας, ώστε να μπορείτε να δράσετε γρήγορα και με βεβαιότητα και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
Σε αυτό το άρθρο, θα ερευνήσουμε την σχολική βία, εστιάζοντας στην πλευρά του θύτη.
Αιτίες που οδηγούν τον θύτη σε σχολική βία
Ο θύτης παρουσιάζει διάφορες συμπεριφορές που συνδέονται με την σχολική βία. Κατανοώντας τους σκοπούς και τις αιτίες που κρύβονται πίσω από την βίαιη συμπεριφορά του θύτη, μπορούν να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την πρόληψη του προβλήματος.
Το οικογενειακό περιβάλλον, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει έναν θύτη σχολικής βίας. Η οικογένεια έχει μεγάλη επίδραση στο παιδί-θύτη. Εάν ο θύτης από πολύ μικρή ηλικία είναι μάρτυρας ή θύμα βίαιων συμπεριφορών μέσα στο περιβάλλον της οικογένειας, η συμπεριφορά του θα επηρεαστεί αρνητικά. Επίσης, προβλήματα όπως οικογενειακές δυσλειτουργίες ή απουσία υποστήριξης, είναι παράγοντες που δημιουργούν ένα αδύναμο παιδί. Αποτέλεσμα αυτού, συχνά είναι το παιδί να μετατρέπεται σε θύτης, βρίσκοντας θύματα πιο αδύναμα από τον ίδιο, ώστε να νιώσει πιο δυνατός.
Το κοινωνικό περιβάλλον, μπορεί να ασκήσει πολύ μεγάλη επιρροή σε ένα παιδί και να το οδηγήσει σε αρνητικές συμπεριφορές που θα το μετατρέψουν σε θύτη. Από τα μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης, τις παρέες και την κουλτούρα, συνήθως υπάρχουν μεγάλες πιέσεις που είναι ικανές να διαμορφώσουν την συμπεριφορά ενός ατόμου.
Η ψυχολογία και τα χαρακτηριστικά του θύτη
Η ψυχολογική κατάσταση του θύτη μπορεί να τον οδηγήσει στο φαινόμενο της σχολικής βίας. Αν σκιαγραφήσουμε το ψυχολογικό προφίλ των παιδιών που μετατρέπονται σε θύτες βίαιων συμπεριφορών, θα ανακαλύψουμε στις περισσότερες περιπτώσεις, άτομα που έχουν έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης. Επιπλέον, δυσκολία στην επικοινωνία και αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων. Πολλές φορές όλες αυτές οι ψυχολογικές πτυχές μπορεί να συνδυάζονται μεταξύ τους και να διαμορφώνουν ένα άτομο με προβληματική συμπεριφορά.
Σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού το οποίο είναι θύτης σχολικής βίας ή ενδέχεται να μετατραπεί σε θύτη, υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορούν να σας προειδοποιήσουν. Η κτητικότητα, η επιθετική ή άσχημη συμπεριφορά είναι μερικά από τα σημάδια τα οποία πρέπει να σας ανησυχήσουν. Επιπλέον, το παιδί-θύτης είναι πιθανόν να έχει προβλήματα στην διαχείριση του θυμού και των συναισθημάτων του.
Αντιμετώπιση του προβλήματος και ο ρόλος των γονέων
Η αντιμετώπιση της σχολικής βίας από την πλευρά του θύτη είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας. Η καλύτερη λύση πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η πρόληψη. Ακόμα και όταν είναι αργά όμως, υπάρχουν κάποιες προσεγγίσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Υπάρχουν προγράμματα που προσφέρουν εκπαίδευση και βοηθούν τον θύτη. Το παιδί θύτης θα πρέπει να εκπαιδευτεί στην ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων, στην κατανόηση και διαχείριση συναισθημάτων και στην ανάπτυξη σεβασμού προς τους άλλους ανθρώπους. Βέβαια, για να συμβούν όλα αυτά είναι απαραίτητη η κινητοποίηση των γονέων.
Οι γονείς πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή στην ζωή των παιδιών τους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις αγνοούν ότι το παιδί τους είναι θύτης σχολικής βίας. Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις αρνούνται να το πιστέψουν. Οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν το παιδί θύτη, ακόμη και μέσα από την συμπεριφορά τους. Σημαντικό ρόλο έχει το να τους παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον και να είναι πρόθυμοι να τους ακούσουν για ότι τους ανησυχεί.
Συνοψίζοντας, ερευνώντας κανείς την σχολική βία, με προσέγγιση στην πλευρά του θύτη, θα διαπιστώσει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη, δηλαδή πριν μετατραπεί το παιδί σε θύτης. Ακόμη όμως και αν είναι αργά και το παιδί έχει μετατραπεί σε θύτη, όπως είδαμε υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την επίλυση του προβλήματος.
Γραφεία Ντετέκτιβ Χριστοδούλου
Αν το παιδί σας εμφανίζει κάποιες από τις συμπεριφορές που αναφέρθηκαν παραπάνω και αναρωτιέστε αν είναι θύτης σχολικής βίας, προκειμένου να μπορέσετε να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του απευθυνθείτε στα Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών Χριστοδούλου. Με διακριτικότητα και ευαισθησία, θα μπορέσουν να μάθουν για την συμπεριφορά του παιδιού σας και να σας ενημερώσουν άμεσα, για να μπορέσετε με βεβαιότητα να δράσετε.