Πώς να γίνετε ιδιωτικός ντετέκτιβ

Πώς να γίνετε ιδιωτικός ντετέκτιβ

Πώς να γίνετε ιδιωτικός ντετέκτιβ

Στις μέρες μας πολλοί νέοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ιδιωτικού ντετέκτιβ.  Άλλοι πιστεύουν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν και να σταθούν αξιοπρεπώς στο χώρο, άλλοι πάλι επηρεασμένοι από ταινίες – μυθιστορήματα, ενθουσιάζονται και θεωρούν το επάγγελμα εύκολο και ενδιαφέρον.

Ένα επάγγελμα που σήμερα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ.  Η βία ενηλίκων – ανηλίκων έχει αυξηθεί.  Αποτέλεσμα εξαφανίσεις και εκβιασμοί κάθε μορφής.  Η ανύπαρκτη λειτουργία των κρατικών φορέων για την προστασία του πολίτη γέννησε την αναρχία και την παρακμή.  Οι λόγοι πολλαπλασιάστηκαν και έτσι οι πελάτες που απευθύνονται σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ πλήθυναν.

Οι ιδιωτικοί ερευνητές πλέον ειδικεύονται σε πολλούς κλάδους για την αναζήτηση διερεύνησης τυχόν προβλημάτων του πελάτη.  Σημαντικότερες από αυτές είναι οι παρακολουθήσεις, οι έρευνες (παντός τύπου), η αναζήτηση προσώπων, ασφαλιστικές υποθέσεις, φύλαξη προσώπων.

Όταν κάποιος αποφασίσει να γίνει να γίνει ιδιωτικός ερευνητής το φρόνιμο είναι αρχικά να ειδικευτεί σε ένα από τα παραπάνω.  Να καταφέρει να ξεχωρίσει σε ένα κλάδο για να μπορέσει πιο εύκολα να γίνει γνωστός στο κοινό.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να γίνει ιδιωτικός ντετέκτιβ

Το πρώτο που χρειάζεται κάποιος για να γίνει ντετέκτιβ είναι η ώριμη απόφαση για να ακολουθήσει το επάγγελμα αυτό.  Υπάρχουν όμως και κάποιες βασικές γνώσεις και χαρακτηριστικά, που καλό θα είναι να διαθέτει ο εν δυνάμει ιδιωτικός ερευνητής.

Το άτομο που σκέφτεται και έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το επάγγελμα αυτό θα πρέπει να διαθέτει επικοινωνιακές δεξιότητες οι οποίες του είναι άκρως απαραίτητες για να πλησιάσει άλλα και να τον πλησιάσει ο πελάτης.

Ειδικές σπουδές δεν απαιτούνται.  Υπάρχουν βέβαια κάποιες ιδιωτικές σχολές οι οποίες όμως δεν είναι απαραίτητες.  Αυτές είναι τα κέντρα ελευθέρων σπουδών, που παρέχουν σπουδές για το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή, καθώς και στη Σχολή Αστυφυλάκων, στην οποία βέβαια απαιτούνται προκαταρκτικές εξετάσεις.  Ένας εν δυνάμει ιδιωτικός ντετέκτιβ πρέπει να γνωρίζει ότι για να γίνει αποδεκτός σε ακαδημία (αν θελήσει να παρακολουθήσει μαθήματα) δεν θα πρέπει να έχει αχρωματοψία και να διαθέτει ‘’καθαρό’’ οδηγικό μητρώο, χωρίς καμία παραβίαση του Κ.Ο.Κ.

Η προϋπηρεσία όμως κοντά σε έναν έμπειρο ερευνητή, δίνει ακόμα και τη δυνατότητα έκδοσης αδείας επαγγέλματος.  Αναμφίβολα το μεγαλύτερο σχολείο ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ είναι η πρακτική.  Είναι γνωστό εξάλλου ότι η καλύτερη μάθηση γίνεται με την εξάσκηση.  Βλέποντας και ζώντας την ιδιαίτερη αυτή δουλειά από κοντά, μαθαίνεις τα ‘’μυστικά’’ του επαγγέλματος και αποκτάς εμπειρία και γνώση.

Όπως στις περισσότερες δουλειές, έτσι και σε αυτή οι βασικές γνώσεις αγγλικών είναι αυτονόητες.  Καθώς επίσης οι γνώσεις μαθηματικών, χημείας και βιολογίας  είναι απαραίτητες για τη δουλειά ενός ιδιωτικού ερευνητή.  Όλα τα παραπάνω είναι προσόντα που σίγουρα θα βοηθήσουν στην επίλυση μυστηρίων που θα συναντήσει στην πορεία της δουλειάς του.

Σε κάθε περίπτωση ο ιδιωτικός ντετέκτιβ πρέπει να διαθέτει θάρρος, ικανότητα να ανταπεξέρχεται στους κινδύνους, εφευρετικότητα, υπομονή, κριτική σκέψη, μα πάνω από όλα αγάπη και θέληση για το επάγγελμα αυτό.