Σχεδόν όλοι μας θεωρούμε εντελώς απίθανο το γεγονός πως το κινητό τηλέφωνο μας παρακολουθείται. Πιστεύουμε ότι αυτά συμβαίνουν στους άλλους, στους διπλανούς μας και ποτέ σε εμάς τους ίδιους. Παρόλα αυτά, εάν έχετε κατεβάσει κάποια (κακόβουλη) εφαρμογή στο κινητό σας, τότε οι πιθανότητες αυτό να παρακολουθείται είναι αυξημένες. Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να παρακάμψει την ασφάλεια του κινητού τηλεφώνου σας ώστε να αρχίσει να το παρακολουθεί και τις βασικότερες ενδείξεις που “φωνάζουν” πως η συσκευή του κινητού τηλεφώνου σας παρακολουθείται. Τέλος, θα αναφέρουμε ποια μέτρα προστασίας ενδείκνυνται και πρέπει να παρθούν από την πλευρά μας ώστε να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη περιπέτεια.

Τρόποι Παρακολούθησης

Οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθεί το κινητό μας τηλέφωνο δεν είναι πολλοί και οι επικρατέστεροι είναι δύο. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την παγίδευση της συσκευής, είτε με εγκατάσταση λογισμικού είτε μέσω ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών και για υποκλοπή σήματος. Παρακάτω, αμφότεροι οι τρόποι παρακολούθησης θα αναλυθούν εκτενέστερα.

Παγίδευση Συσκευής Κινητού Τηλεφώνου

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η παγίδευση της συσκευής του κινητού τηλεφώνου γίνεται χωρίς να το ξέρουμε άθελα μας όταν κατεβάζουμε ένα λογισμικό ή μία εφαρμογή. Επίσης, μία ακόμα περίπτωση είναι το κακόβουλο λογισμικό να προέρχεται από κάποιο άτομο που έστειλε το κακόβουλο λογισμικό στο κινητό τηλέφωνο μας είτε μέσω bluetooth είτε με πλάγια εγκατάσταση. Τέλος, η παγίδευση του κινητού τηλεφώνου με την χρήση ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής αυτόματα σημαίνει πως το άτομο που παγίδευσε το κινητό μας είναι κοντινό μας και το γνωρίζουμε καλά. Αυτό, διότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μάλιστα το κινητό τηλέφωνο μένει στα χέρια του ατόμου που θέλει να παγιδεύσει το κινητό μας για αρκετή ώρα.

Υποκλοπή Σήματος

Πρόκειται για τον πιο σπάνιο τρόπο παρακολούθησης ενός κινητού τηλεφώνου και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υλοποιείται από κρατικές υπηρεσίες σε συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Με λίγα λόγια, εάν δεν είστε στόχος κάποιας κρατικής υπηρεσίας, τότε είναι σχεδόν απίθανο να έχετε πέσει θύμα υποκλοπής σήματος στο κινητό σας τηλέφωνο. Τα παρακάτω επιβεβαιώνουν το γιατί:

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται κάποιος για αυτόν τον τρόπο παρακολούθησης ενός κινητού τηλεφώνου δεν είναι διαθέσιμος στην αγορά. Ακόμα και αν βρεθεί προς πώληση, σημαίνει αυτομάτως ότι είναι κλεμμένος και φυσικά κοστίζει μία ολόκληρη περιουσία. Επιπλέον, η λειτουργία του σταματάει έπειτα από κάποιες εβδομάδες, διότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να ξέρει κάποιους συγκεκριμένους κωδικούς, δηλαδή να έχει πρόσβαση στους κωδικούς της κατασκευάστριας εταιρείας, το οποίο προφανώς είναι αδύνατον να συμβεί.

Parakolouthisi-Kinitou-Tilefonou-Detectives-Christodoulou (2)

Ενδείξεις

Βέβαια, υπάρχουν κάποιες καταστάσεις και κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαπιστώσουμε εάν η συσκευή του κινητού τηλεφώνου μας παρακολουθείται. Παρακάτω, θα αναφέρουμε όλες εκείνες τις ενδείξεις που μας δείχνουν ότι το κινητό μας είναι υπό παρακολούθηση είτε η συσκευή μας είναι iOS είτε είναι Android.

Χαμηλή Απόδοση Του Κινητού Τηλεφώνου

Είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο τα περισσότερα κινητά μεσαίας κατηγορίας να γίνονται εμφανώς πιο αργά μετά από χρήση κάποιων ετών ή ακόμα και μηνών. Όταν, όμως, παρατηρούμε πως ένα καινούριο κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας αρχίζει και επιβραδύνει κατά πολύ τις λειτουργίες του και μάλιστα αν το πρόβλημα δεν λύνεται κάνοντας μία επανεκκίνηση την συσκευή, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι ίσως το κινητό να παρακολουθείται.

Γρήγορη Πτώση Μπαταρίας

Η πλειοψηφία των κακόβουλων εφαρμογών και λογισμικών είναι σχεδιασμένη να επιτίθεται στο παρασκήνιο, το οποίο συνεπάγεται ότι μένουν συνεχώς ενεργές με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μεγάλης τάξεως μείωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ή και να παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία της. Επομένως, εάν η μέση διάρκεια ζωής της μπαταρίας υποστεί σημαντική πτώση ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς να τρέχουν πολλές εφαρμογές, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ανησυχίας.

Αύξηση Θερμοκρασίας

Μία ακόμα ένδειξη ότι το κινητό μας τηλέφωνο παρακολουθείται είναι η αύξηση θερμοκρασίας της μπαταρίας. Δηλαδή, όταν ακουμπάμε το σημείο, στο οποίο βρίσκεται η μπαταρία, αισθανόμαστε το χέρι μας να είναι ιδιαίτερα ζεστό. Βέβαια, η αύξηση της θερμοκρασίας της μπαταρίας του κινητού μας μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με παρακολούθηση, όπως η υπερβολική χρήση, οι πολλές ενεργές εφαρμογές που τρέχουν και ότι το κινητό μας είναι κάποιας ηλικίας. Παρόλα αυτά, εάν κανένας από τους προαναφερθέντες λόγους δεν ταιριάζει στην περίπτωσή σας, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας είναι όντως σημάδι παρακολούθησης.

Διάφοροι Θόρυβοι Στο Ακουστικό

Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εάν, την ώρα που μιλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο, ακούτε κάποιους ασυνήθιστους και παράξενους θορύβους ή έναν παλλόμενο στατικό ήχο, αυτό σημαίνει πως η συσκευή του κινητού τηλεφώνου σας βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Parakolouthisi-Kinitou-Tilefonou-Detectives-Christodoulou (3)

Μέτρα Προστασίας

Εάν έχετε παρατηρήσει μία από τις παραπάνω ενδείξεις ή ακόμα και συνδυασμό αυτών, τότε είναι ζωτικής σημασίας να προβείτε σε κάποιες κινήσεις που θα βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες το κινητό σας τηλέφωνο παρακολουθείται. Βέβαια, εάν μιλάμε για παρακολούθηση με επαγγελματικό εξοπλισμό υποκλοπής σήματος που χρησιμοποιούν οι κρατικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τότε η εξουδετέρωση της απειλής δυσκολεύει κατά πολύ.

Σάρωση του Κινητού με Anti-Malware

Όταν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το κινητό τηλέφωνο μας παρακολουθείται, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγχουμε την συσκευή μας για κακόβουλα λογισμικά σε καθημερινή βάση. Μία ενδεδειγμένη λύση για Android συσκευές κινητών τηλεφώνων είναι το Malwarebytes Anti-Malware που έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη λόγω της αποτελεσματικότητάς του. Ωστόσο, αν το κινητό σας έχει root, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί και κρύβεται με επιτυχία από τον anti-malware έλεγχο. Επιπρόσθετα, αν οι ενδείξεις λένε ότι το κινητό σας είναι υπό παρακολούθηση, τότε ίσως χρειαστεί να κάνετε unroot στη συσκευή σας.

Έλεγχος Για Root Ή Jailbreak

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι για να γίνει η παγίδευση ενός κινητού τηλεφώνου από κάποιον τρίτο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ιδίου, καθώς μόνο κατά αυτόν τον τρόπο δύναται να επέμβει στη συσκευή. Πρόκειται βέβαια για μία σπάνια περίπτωση, διότι τα πιο καινούρια κινητά τηλέφωνα διαθέτουν unibody κατασκευή που κάνει το άνοιγμά τους μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, η οποία μάλιστα απαιτεί προχωρημένες γνώσεις και κατάλληλα εργαλεία. Σε αυτήν την περίπτωση, η παγίδευση του κινητού τηλεφώνου γίνεται εύκολα με την χρήση μίας εφαρμογής που μπορεί να κάνει one-click root στη συσκευή μας. Να σημειωθεί πως είναι ακόμη ευκολότερο στην περίπτωση που το κινητό μας δεν έχει την νεότερη έκδοση του λειτουργικού.

Με το λεγόμενο rooting να έχει γίνει εν αγνοία μας, το κινητό μας τηλέφωνο γίνεται ένας εύκολος στόχος παρακολούθησης και παγίδευσης. Εάν έχετε καταλάβει να έχει γίνει κάτι τέτοιο, τότε αυτό που πρέπει άμεσα να κάνετε είναι να κάνετε unroot στο Android κινητό σας. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και σε ένα iOS κινητό τηλέφωνο. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να αφαιρέσετε το jailbreak κάνοντας αναβάθμιση του λειτουργικού σας συστήματος.

Εντοπισμός Κακόβουλων Εφαρμογών

Ουσιαστικά, πρέπει να δείτε την στατιστική ανάλυση της μπαταρίας του κινητού σας. Εκεί, μπορείτε να βρείτε όλες τις εφαρμογές σας που κάνουν χρήση της μπαταρίας. Εάν δείτε κάποια εφαρμογή που την έχετε δει ξανά στο παρελθόν, τότε είναι πολύ πιθανό αυτή να είναι ο κατάσκοπος του κινητού σας τηλεφώνου. Στην περίπτωση αυτή, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διαγράψετε προφανώς την εφαρμογή αυτή.

Απενεργοποίηση Στις Άγνωστες Προελεύσεις

Στις Android κινητές συσκευές, ο κίνδυνος ένα κακόβουλο λογισμικό να εισβάλλει στο κινητό σας μπορεί να μειωθεί και μάλιστα κατά πολύ, εάν δεν επιτρέπετε την εγκατάσταση εφαρμογών από άλλα καταστήματα. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να κατεβάσετε μία εφαρμογή που δεν υπάρχει στο Play Store, πρέπει να είστε 100% βέβαιοι ότι είναι έμπιστη πριν ξεκινήσετε να την κατεβάσετε. Επίσης, πρέπει να μην ξεχνάτε να ελέγχετε σε καθημερινή βάση εάν έχετε δώσει σε κάποια εφαρμογή δικαιώματα διαχειριστή.

Αλλαγή Κωδικών σε Λογαριασμούς

Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η αλλαγή των κωδικών πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς που διαθέτουμε. Εάν πρόκειται για iOS λειτουργικό σύστημα, τότε πρέπει άμεσα να προβείτε σε αλλαγή των κωδικών σας στο iCloud. Προφανώς, τα ίδια ισχύουν και για τους λογαριασμούς της Google. Τέλος, πρέπει να αλλάξετε και τον κωδικό που έχετε ορίσει κατά το άνοιγμα του κινητού σας τηλεφώνου.

Απενεργοποίηση Bluetooth

Το Bluetooth καλό είναι να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν το χρειαζόμαστε ή να ρυθμίσουμε να μην φανερώνει την συσκευή μας, γιατί όταν είναι ενεργό, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για αυτόν που θέλει να παγιδεύσει και να παρακολουθήσει το κινητό σας τηλέφωνο.

Όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα που έχουν iOS λειτουργικό σύστημα, ο κίνδυνος του Βluetooth είναι μηδενικός, διότι δεν επιτρέπεται τέτοιου είδους ανταλλαγή δεδομένων. Όμως, εδώ να σημειωθεί πως τα παραπάνω δεν ισχύουν για τις jailbroken συσκευές, γιατί σε αυτές το Βluetooth λειτουργεί όπως στις συσκευές με Android λειτουργικό σύστημα.

Παρακολούθηση Κινητού Τηλεφώνου – Γραφεία Ντετέκτιβ Χριστοδούλου

Ο σύγχρονος εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας με πολυετή πείρα στον χώρο μας επιτρέπουν να είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε την υπηρεσία της τηλεφωνικής προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, είμαστε ικανοί για την ολοκληρωτική και άμεση εξουδετέρωση υπηρεσιών παγίδευσης, παρακολούθησης και υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα στην συσκευή σας.

Επικοινωνήστε με ένα από τα γραφεία μας έτσι ώστε να ενημερωθείτε λεπτομερώς σχετικά με την προστασία τηλεφωνικών συσκευών, αλλά και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρουμε.