Οι τηλεφωνικές απάτες γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένες. Οι απατεώνες αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και ψυχολογικές τακτικές, για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες. Το 2025, οι πιο διαδεδομένες απάτες βασίζονται κατά πολύ στην τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμα, εφαρμόζουν την παραποίηση αριθμών μέσω spoofing και την εκμετάλλευση της άγνοιας των θυμάτων για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών.
Τρανό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας. Η ομάδα αυτή εξαπατούσε ηλικιωμένους, προσποιούμενη γιατρούς και ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για επείγουσες, αλλά ανύπαρκτες, χειρουργικές επεμβάσεις συγγενών τους. Τέτοιου είδους σενάρια είναι μόνο μερικά από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι. Παίζουν έτσι με τον φόβο και την ανησυχία των θυμάτων.
Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις πιο συχνές τηλεφωνικές απάτες του 2025 καθώς και πώς να τις αναγνωρίσετε. Επιπλέον, θα σας προτείνουμε τρόπους να προστατευθείτε από αυτές, μιας και θεωρούμε πως η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό.
Οι 6 πιο συχνές τηλεφωνικές απάτες του 2025
1) Απάτη με ψεύτικη φωνή (AI Voice Cloning Scam)
Σε αυτή την περίπτωση οι απατεώνες χρησιμοποιούν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, για να αντιγράψουν τη φωνή συγγενών ή φίλων του θύματος. Στη συνέχεια, τηλεφωνούν προσποιούμενοι ότι βρίσκονται σε κίνδυνο (π.χ. «Μαμά, είμαι εγώ, με απήγαγαν!») και ζητούν χρήματα άμεσα.
Πώς να προστατευτείτε:
- Εάν λάβετε ένα ύποπτο τηλεφώνημα από οικείο πρόσωπο, προσπαθήστε να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά του με μια ερώτηση που μόνο το αληθινό άτομο θα γνωρίζει.
- Καλέστε αμέσως το άτομο στο κανονικό του νούμερο.
2) Απάτη με spoofing αριθμού τηλεφώνου
Οι επιτήδειοι εμφανίζουν στην οθόνη του κινητού σας έναν αξιόπιστο αριθμό (π.χ. τράπεζα, αστυνομία, ακόμα και τον δικό σας αριθμό). Μόλις απαντήσετε, παριστάνουν έναν υπάλληλο που ζητά προσωπικά στοιχεία ή κωδικούς.
Πώς να προστατευτείτε:
- Να είστε επιφυλακτικοί, αν λάβετε κλήση από τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία που ζητά άμεσα δεδομένα.
- Καλέστε εσείς τον επίσημο αριθμό της υπηρεσίας για επιβεβαίωση.
3) Απάτη “Phishing Call” από υποτιθέμενους τραπεζικούς υπαλλήλους
Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει ψεύτικες κλήσεις από «υπαλλήλους τράπεζας». Αυτοί υποτίθεται σας ενημερώνουν για «ύποπτες συναλλαγές» στον λογαριασμό σας και σας ζητούν να επιβεβαιώσετε στοιχεία (όπως PIN ή κωδικούς OTP).
Πώς να προστατευτείτε:
- Οι τράπεζες δεν ζητούν ΠΟΤΕ τηλεφωνικά κωδικούς. Αν κάποιος το κάνει, κλείστε το τηλέφωνο.
- Μην πατάτε ποτέ συνδέσμους που λαμβάνετε μέσω SMS μετά από τέτοιες κλήσεις.
4) Απάτη “Θύμα τροχαίου”
Ένας άγνωστος σας καλεί, υποστηρίζοντας ότι το παιδί σας ή κάποιος συγγενής σας είχε σοβαρό ατύχημα. Σας λένε ότι χρειάζονται χρήματα άμεσα, για να αποφύγουν ποινικές συνέπειες. Ακόμα μπορεί να σας πουν πως πρόκειται για επείγουσα νοσηλεία.
Πώς να προστατευτείτε:
- Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με τον συγγενή σας πριν κάνετε οτιδήποτε.
- Ρωτήστε κάτι προσωπικό που μόνο το πραγματικό πρόσωπο θα γνωρίζει.
5) Απάτη με επενδύσεις και κρυπτονομίσματα
Οι επιτήδειοι προσποιούνται ότι είναι επενδυτικοί σύμβουλοι και υπόσχονται υψηλές αποδόσεις από «ασφαλείς» επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα ή μετοχές. Στέλνουν συνήθως ψεύτικες ιστοσελίδες και ζητούν χρήματα για «έναρξη επένδυσης».
Πώς να προστατευτείτε:
- Ελέγχετε πάντα τις επενδυτικές πλατφόρμες και τα διαπιστευτήρια του προσώπου που σας καλεί.
- Μην επενδύετε χρήματα, αν δεν έχετε επικοινωνήσει εσείς πρώτοι με τον φορέα.
6) Απάτη με τηλεφωνική “δήθεν” τεχνική υποστήριξη
Οι απατεώνες προσποιούνται ότι είναι τεχνικοί της Microsoft, της Apple ή άλλης —συνήθως γνωστής— εταιρείας. Έπειτα, σας ενημερώνουν ότι ο υπολογιστής σας έχει κάποιον ιό. Για να λύσουν, υποτίθεται, το πρόβλημα ζητούν πρόσβαση μέσω απομακρυσμένου ελέγχου (remote access). Ωστόσο, στη συνέχεια εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό.
Πώς να προστατευτείτε:
- Οι πραγματικές εταιρείες τεχνολογίας δεν καλούν ποτέ χωρίς να έχετε κάνει εσείς αίτημα υποστήριξης.
- Μη δίνετε ποτέ πρόσβαση στον υπολογιστή σας μέσω τηλεφώνου.
Γενικές συμβουλές για να αποφύγετε τις τηλεφωνικές απάτες
- Μην απαντάτε σε ύποπτες κλήσεις από αγνώστους.
- Μη δίνετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες ή οικονομικά στοιχεία τηλεφωνικά.
- Χρησιμοποιήστε εφαρμογές ανίχνευσης ύποπτων κλήσεων (π.χ. Truecaller).
- Αν μια κλήση φαίνεται περίεργη, κλείστε και καλέστε εσείς τον φορέα.
- Αναφέρετε τις απάτες στην αστυνομία ή στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.
- Αν έχετε πέσει θύμα απάτης, απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικούς ερευνητές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ο ρόλος των Διεθνών Γραφείων Ερευνών Χριστοδούλου στην αντιμετώπιση των τηλεφωνικών απατών
Οι τηλεφωνικές απάτες πλήττουν άτομα κάθε ηλικίας και πολλές φορές οδηγούν σε σοβαρές οικονομικές και προσωπικές συνέπειες. Το Γραφείο Ερευνών Χριστοδούλου διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση για την αποκάλυψη και καταστολή τέτοιων περιστατικών. Η μεθοδική διαδικασία που προτείνει είναι κυρίως η εξής:
- Πρόληψη: να είστε ενήμεροι και υποψιασμένοι για τέτοιου είδους δράσεις και να ελέγχετε πάντα πριν δώσετε οποιαδήποτε προσωπικά σας στοιχεία.
- Έγκαιρη ανίχνευση: Σε περίπτωση που πέσετε θύμα μιας τέτοιας απάτης μπορεί να σας παρέχει ανάλυση τηλεφωνικών καταγραφών. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει στον εντοπισμό ύποπτων αριθμών και στην αποκάλυψη της ταυτότητας των απατεώνων.
- Άμεση αντιμετώπιση και καταστολή: Σε συνέχεια της έρευνας μπορεί να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές. Σκοπός αυτού είναι η εξιχνίαση υποθέσεων και η αποτροπή περαιτέρω οικονομικών ζημιών για τα θύματα.
Το Γραφείο Ερευνών Χριστοδούλου χρησιμοποιεί προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και διαθέτει πολυετή εμπειρία. Για αυτό δεν σταματά μόνο στην αποκάλυψη των απατεώνων, αλλά βοηθά και στην προστασία των πελατών του από μελλοντικές απόπειρες εξαπάτησης.
Οι τηλεφωνικές απάτες εξελίσσονται συνεχώς, καθιστώντας απαραίτητη την ενημέρωση και την εγρήγορση όλων μας. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, του spoofing και άλλων τεχνικών, οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τον φόβο και την άγνοια των θυμάτων. Ωστόσο, με την κατάλληλη γνώση και τα προληπτικά μέτρα, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο να πέσουμε θύματα.
Το Γραφείο Ερευνών Χριστοδούλου διαθέτει την εξειδίκευση και τα μέσα για την ανίχνευση και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Ακόμα, βοηθάει τα θύματα να ανακτήσουν τον έλεγχο και να αποτρέψουν μελλοντικούς κινδύνους. Ενημερωθείτε, παραμείνετε προσεκτικοί και αν ποτέ υποψιαστείτε ότι βρίσκεστε στο στόχαστρο απατεώνων, δράστε άμεσα. Στις απάτες του 2025, η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα!