Νέα Υόρκη

Το “Big Apple”, ή κατά κόσμον η πόλη της Νέας Υόρκης, έχει χαρακτηριστεί ως η μητρόπολις του πλανήτη και όχι τυχαία. Μουσεία, ψηλά κτίρια, τάσεις της μόδας, λαμπερά φώτα, μεγάλες νύχτες, το Άγαλμα της Ελευθερίας, το Central Park, το Broadway και η Wall Street, είναι κάποια από τα κατατεθέν στοιχεία της.

Αναφορικά με την προέλευση της ονομασίας της, το 1664 μετονομάστηκε από το «Νέο Άμστερνταμ» σε Νέα Υόρκη, προς τιμήν του τότε Δούκα (και αδελφό του Βασιλιά) της ιστορικής πόλης της Αγγλίας, της Υόρκης διότι η εξουσία πέρασε από τους Ολλανδούς στους Άγγλους, οι οποίοι επιτέθηκαν στην πόλη και την κατέλαβαν αναίμακτα.

Τοποθετημένη σε έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς λιμένες του κόσμου αποτελείται από πέντε δήμους, καθένας από τους οποίους είναι και μια κομητεία: το Μανχάταν, το Μπρούκλιν, το Στέητεντ Άιλαν, το Μπρονξ και το Κουίνς.

Η Νέα Υόρκη, αποτελεί έναν από τους πιο πυκνοκατοικημένους αστικούς οικισμούς και παράλληλα το πιο ποικιλόμορφο -γλωσσικά- μέρος του κόσμου, αφού εκεί, ομιλούνται πάνω από 800 γλώσσες! Μία πραγματικά ισχυρή πόλη που έχει κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία, στο εμπόριο, στην τεχνολογία, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία, στα μέσα ενημέρωσης, στην τέχνη και στον χώρο της μόδας, σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ παράλληλα είναι το κέντρο της διεθνούς διπλωματίας.

Ο ομφαλός της γης, η πιο φωτογραφημένη πόλη του κόσμου, η μεγαλούπολη που έδωσε το όνομά της στο όνειρο και την υπερβολή, παρόλο που θα περίμενε κανείς να έχει υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Βέβαια το χτύπημα της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους το 2001, αποτελεί το πιο αποτρόπαιο έγκλημα και το πλέον σημαντικό πλήγμα στην ιστορία αυτής της πόλης. Πάραυτα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, υποχώρησαν τα εγκλήματα στην πόλη της Νέας Υόρκης όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία στις αρχές του νέου έτους.

Μερικοί αποδίδουν αυτό το φαινόμενο σε νέες τακτικές που χρησιμοποιούνται από το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ άλλοι αναφέρουν πως είναι υπαίτιο το τέλος της επιδημίας του κρακ και των δημογραφικών αλλαγών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εγκληματικότητα ήταν ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του Μπιλ ντε Μπλάσιο ο οποίος όταν ανέλαβε δήμαρχος της πόλης το 2014, συνέβαλε στη σημαντική μείωση του επιθετικού ελέγχου και, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που ήθελαν την εγκληματικότητα να αυξάνεται, αυτή αντίθετα σημειώνει πτώση. Μάλιστα η τελευταία μεγάλη προσπάθεια της επιχείρησης «σκούπα» της αστυνομίας της Νέας Υόρκης είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη «120 ανθρώπων που καταζητούνταν» εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το έγκλημα έχει εξαλειφθεί «στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» αφού ο αριθμός των αξιόποινων πράξεων σε αστικό κέντρο με πληθυσμό 10.000.000 κατοίκων, σίγουρα θα είναι μεγάλος. Φόνοι, περιστατικά με πυροβολισμούς, βίαιες ενέργειες, κλοπές, πώληση ναρκωτικών ουσιών, απόπειρες κλοπών, χρήση χρημάτων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, εκβίαση κ.ά. ανήκουν στο καθημερινό πρόγραμμα της μεγαλούπολης.

Τα ΔΙΕΘΝΗ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε. έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη, ενώ εκεί έχουν ένα ιδιαίτερα ευρύ δίκτυο συνεργατών. Σε συνδυασμό με την μεγάλη εμπειρία που προκύπτει από την επίλυση υποθέσεων που αφορούν σε τραπεζικές απάτες, σε καταστάσεις bullying, σε ζητήματα μοιχείας, στην ανεύρεση χαμένων προσώπων, κινητών και Η/Υ κ.α., οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών του Ιωάννη Χριστοδούλου αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη στον τομέα της ιδιωτικής έρευνας εντός και εκτός Ελλάδας!