Νέοι και ναρκωτικά: Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου κάνει χρήση

Νέοι και ναρκωτικά - Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου κάνει χρήση -Ντετέκτιβ-Χριστοδούλου

Νέοι και ναρκωτικά: Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου κάνει χρήση

Το φαινόμενο της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από νεαρά παιδιά και εφήβους δυστυχώς παρουσιάζει αυξητική τάση στις μέρες μας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΤΕΠΝ), μεταξύ άλλων προέκυψε πως η κάνναβη είναι το συχνότερα χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό, ενώ η χρήση της αφορά κυρίως τις νεαρές ηλικίες και συγκεκριμένα τους νέους 15-24 ετών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η χρήση ουσιών στους μαθητές ηλικίας 15-16 ετών φαίνεται να παρουσιάζει αυξητική τάση, και συγκεκριμένα όσον αφορά την χρήση κάνναβης, ενώ αναφορικά με άλλες ουσίες όπως, το αλκοόλ, τα εισπνεόμενα και το κάπνισμα φαίνεται ότι έχει πολύ υψηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες. 

Μάλιστα, τα τελευταία δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια νέα ναρκωτική ουσία, στην οποία φαίνεται να εθίζονται ολοένα και περισσότεροι μαθητές, το λεγόμενο Skunk. Αυτή η ουσία στην πραγματικότητα, αποτελεί μια νέα μορφή κάνναβης, η oποία όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, το ναρκωτικό αυτό διακινείται μέσα στα σχολεία, ενώ τα κυκλώματα στρατολογούν μαθητές μετατρέποντάς τους σε dealers. 

Ποιές οι επιπτώσεις της κάνναβης SKUNK 

  • Πέφτει το IQ 5-10 μονάδες
  • Σε χρόνιους χρήστες μπορεί να προκαλέσει σχιζοφρένεια
  • Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των όρχεων 

Ποιές ουσίες θεωρούνται ναρκωτικά;

Η μορφή ενός ναρκωτικού μπορεί να ποικίλει, από υγρή, σκόνη, ταμπλέτα, σπρέι, μέχρι και σε φυσική σύσταση. Πιο συγκεκριμένα, ναρκωτικό θεωρείται κάτι το οποίο επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αλλάζει την αντίληψη, τον τρόπο συμπεριφοράς το συναίσθημα αλλά και την διάθεση του ατόμου που τα χρησιμοποιεί. 

Οι ναρκωτικές ουσίες χωρίζονται σε δύο ευρύτερες κατηγορίες. Από τη μία πλευρά λοιπόν, είναι όλες οι παράνομες ουσίες, όπως το χασίς, η ηρωίνη, ο κοκαΐνη και το χάπι “έκσταση”, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι νόμιμες ουσίες, όπως το αλκοόλ και ο καπνός. Σε αυτό το σημείο μάλιστα, καλό είναι να αναφερθεί πως η κατάχρηση ηρεμιστικών αλλά και αγχολυτικών χαπιών, όπως και οι εισπνεόμενες ουσίες, μπορεί να μην κατατάσσονται στην κατηγορία των ναρκωτικών, ωστόσο, είναι εξαρτησιογόνες ουσίες.

Ποιές ουσίες θεωρούνται ναρκωτικά - Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου κάνει χρήση- Ντετέκτιβ-Χριστοδούλου

Ποιοί είναι οι λόγοι που οδηγούν στη χρήση;

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η χρήση ουσιών αλλά και η εξάρτηση αυτών δεν οφείλονται μόνο σε ένα παράγοντα. Ορόσημο αποτελεί η παιδική ηλικία, κατά την οποία δημιουργούνται οι πρώτες βάσεις πάνω στις οποίες κινούνται τα παιδιά στη ζωή τους, δηλαδή οι αξίες, οι αρχές και οι στάσεις. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη ενός παιδιού παίζει η οικογένεια, το σχολείο αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει και συναναστρέφεται κάποιο παιδί. Διάφορες μελέτες υποδεικνύνουν ότι οι παράγοντες που συμβάλουν στη χρήση αλλά και στην εξάρτηση από ουσίες είναι πολλοί και σύνθετοι. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι: 

Γενετικοί λόγοι

Διάφορες μελέτες υποστηρίζουν ότι η εξάρτηση οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες και πιο συγκεκριμένα θεωρούν πως ορισμένα άτομα γεννιούνται με κάποια γενετική προδιάθεση προς τον αλκοολισμό ή την τοξικομανία. Βέβαια, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά ότι η θεωρία αυτή ισχύει, αλλά ακόμη κι αν ισχύει και πάλι η εξάρτηση ή η χρήση ναρκωτικών θα είναι ένα αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων. 

Λόγοι απόλαυσης

Ο χρήστης αναζητά κάποιον τρόπο να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητάς του, να διασκεδάσει και να αισθανθεί κάποιου είδους ευφορία. Έτσι λοιπόν, το  μέσο που μπορεί να επηρεάσει τις ψυχικές λειτουργίες ενός οργανισμού προσφέροντας απόλαυση είναι τα ναρκωτικά. 

Αυτοκαταστροφικές τάσεις

Τα άτομα που καταφεύγουν στη χρήση ή κατάχρηση ουσιών, συνήθως παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης αλλά και τάσεις επιθετικότητας προς τον εαυτό, χαρακτηριστικά που απορρέουν από την αίσθηση της απόρριψης και του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Κοινωνικοί λόγοι

Αν και στο παρελθόν μπορεί τα ναρκωτικά να θεωρούνταν “προνόμιο” των λίγων, πλέον έουνι εξαπλωθεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Εν ολίγοις, αποτελούν μάστιγα ολόκληρου του πλανήτη. Το γεγονός βέβαια που εντυπωσιάζει, και μάλιστα αρνητικά, είναι πως τα μεγαλύτερα ποσοστά των χρηστών αποτελούν οι νέοι. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι ιδιαίτερα οι κοινωνίες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο έχουν αυξημένο ποσοστό χρήσης ουσιών, κάτι το οποίο αν και παράδοξο, έχει την εξήγησή του. Από τη μία, τα ναρκωτικά όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως αποτελούν ένα μέσο διασκέδασης αλλά και τρόπο διαφυγής από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ειδικά για τους φτωχότερους πληθυσμούς. Από την άλλη, στις κοινωνίες χαμηλού βιοτικού επιπέδου τα ναρκωτικά αποτελούν και ένα μέσο οικονομικού κέρδους, επιφέροντας χρήματα μέσω της διακίνησης και της πώλησής τους.  

Θεωρία της μάζας

Οι έρευνες έχουν δείξει πως το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών έκαναν την πρώτη τους δοκιμή ή ξεκίνησαν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στην εφηβεία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι νέοι βλέποντας τους φίλους τους και την παρέα τους να κάνει χρήση, μη θέλοντας να αισθανθεί ανεπιθύμητος ή για λόγους απόρριψης, οδηγούνται και αυτοί στη χρήση ουσιών. 

Πού βρίσκουν οι έφηβοι τα ναρκωτικά;

Οι περισσότεροι έφηβοι κάνουν χρήση ναρκωτικών όπως, αλκοόλ, τσιγάρα και χάπια. Το αλκοόλ και τα τσιγάρα είναι εύκολο να τα προμηθευτούν, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να τα απαγορεύει ή τουλάχιστον δεν εφαρμόζεται. Επομένως, τα μπαρ, οι κάβες και τα πάρτι σε σπίτια φίλων, είναι σίγουρα μέρη στα οποία η παρουσία τέτοιων ουσιών είναι δεδομένη. Στην περίπτωση των χαπιών, πολλά παυσίπονα πωλούνται στα φαρμακεία κανονικά και χωρίς συνταγή, ενώ ακόμη μπορούν να εντοπιστούν από τους εφήβους και σε πολλά σπίτια καθώς χρησιμοποιούνται από τους ενήλικες. Αναφορικά με τις παράνομες ουσίες, όπως το χασίς, δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που η παρουσία του όλο και αυξάνεται στο σχολικό περιβάλλον, αφού πολλοί νέοι, κάνουν διακίνηση και εμπόριο μέσα αλλά και κοντά σε σχολικά συγκροτήματα. 

Μήπως το παιδί μου κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών;

Τα συμπτώματα της χρήσης ουσιών ποικίλουν. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν οι γονείς αν τα παιδιά τους κάνουν χρήση ή όχι. Για παράδειγμα, αλλαγές στην συμπεριφορά και στη διάθεση των παιδιών, αλλά και ξεσπάσματα θυμού ή επαναστατικές τάσεις, είναι φυσιολογικά χαρακτηριστικά την εφηβείας και συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Παρακάτω παραθέτουμε τα κύρια σημάδια που μπορούν οι γονείς να παρατηρήσουν. 

“Σημάδια” που πρέπει να λάβετε υπ’όψιν:

  •  Αλλαγή στις συνήθειες ύπνου
  • Αλλαγή δραστηριοτήτων ή χόμπι 
  • Αλλαγές στο ντύσιμο, τα μαλλιά και το είδος μουσικής
  • Αλλαγές στους φίλους και στις παρέες
  • Ανεξήγητη ανάγκη χρημάτων ή 
  • Πτώση των βαθμών, αργοπορίες, σκασιαρχεία 
  • Ύποπτη συμπεριφορά 

Νέοι & Ναρκωτικά | Παρακολούθηση – Γραφεία Ντετέκτιβ Χριστοδούλου

Τα γραφεία Ντετέκτιβ Χριστοδούλου Ελλάς ΑΑΕ είναι δίπλα σας στο πρόβλημά σας και μπορούν με λεπτούς, προσεκτικούς χειρισμούς και διακριτικότητα να ερευνήσουν όλες τις καθημερινές δραστηριότητες και το περιβάλλον του νέου/εφήβου και να σας ενημερώσουνε με απόλυτη ακρίβεια γι’αυτές ούτως ώστε να λάβετε κάποια βοήθεια ή μέτρα αν χρειαστεί. Αν αποδειχθεί ότι οι υποψίες σας είναι λανθασμένες, η πρόληψη θεωρείται και πάλι η λύση για την αποτροπή κάποιας μελλοντικής πιθανότητας!