Ενώ η κλοπή οικονομικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου αποτελεί σοβαρή ανησυχία, το εύρος των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο αγγίζει πολύ περισσότερα πεδία. Νέες μορφές εγκλήματος εμφανίζονται διαρκώς, ταυτόχρονα δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι στο διαδίκτυο, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους χρήστες. Η αποφυγή του διαδικτύου εντελώς, είναι μια ριζική λύση, στερεί όμως από τους χρήστες τα οφέλη. Αντιθέτως, η υιοθέτηση καλών πρακτικών ψηφιακής ασφάλειας θωρακίζει την online εμπειρία τους.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε πολλές μορφές. Αξιοποιήστε το με σιγουριά, γνωρίζοντας πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα δεδομένα σας.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πως, η ενημέρωση και η υιοθέτηση καλών πρακτικών ψηφιακής ασφάλειας θωρακίζουν τα δεδομένα και την εμπειρία σας, στο διαδίκτυο.
Είδη διαδικτυακών κινδύνων
Ως διαδικτυακή απάτη ορίζεται η παραπλάνηση με σκοπό την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως πληροφορίες ή χρήματα, μέσω του διαδικτύου. Μπορεί να πρόκειται για απάτες ευρείας κλίμακας ή για πιο ιδιωτικές αλληλεπιδράσεις.
Ας δούμε κάποιες συνηθισμένες διαδικτυακές απάτες:
Πλαστογραφημένα μηνύματα
Πολλοί χρήστες του διαδικτύου δέχονται ύποπτα emails που φέρονται να προέρχονται από επίσημες υπηρεσίες, όπως κυβερνητικές οργανώσεις ή τράπεζες. Οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι στο διαδίκτυο, σκοπεύουν στην εξαπάτηση των χρηστών και στην αποκόμιση προσωπικών πληροφοριών, όπως κωδικών πρόσβασης ή στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Συνήθως, τα συγκεκριμένα emails αναφέρουν επιστροφή χρημάτων από φόρους, υπηρεσίες ή οργανισμούς. Επίσης, μπορεί να προσποιούνται οφειλές προς το κράτος, απειλώντας σας με πρόστιμα σε περίπτωση μη πληρωμής. Συνήθως, χρησιμοποιούν λογότυπα και ύφος που μοιάζουν με επίσημα με σκοπό την παραπλάνηση των χρηστών.
Ρομαντική απάτη – Catfishing
Οι ρομαντικές απάτες στο διαδίκτυο αποτελούν μια ολοένα και αυξανόμενη απειλή, όπου απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ σε ιστοσελίδες γνωριμιών, χρησιμοποιώντας εικόνες και στοιχεία άλλων ανθρώπων. Σκοπός τους είναι η εξαπάτηση χρηστών και η αποκόμιση χρημάτων ή ευαίσθητων πληροφοριών, όπως κωδικών πρόσβασης ή τραπεζικών στοιχείων. Ο τρόπος που ενεργούν είναι ο εξής. Αρχικά, δημιουργούν ψεύτικα προφίλ με ελκυστικές φωτογραφίες και ιστορίες. Στην συνέχεια, σχετίζονται με τα θύματα, χτίζοντας μια φιλική ή ρομαντική σχέση. Τέλος, ζητούν οικονομική βοήθεια για δήθεν έκτακτα έξοδα, ιατρικά προβλήματα ή ατυχήματα.
Απάτη κλήρωσης
Πολλοί χρήστες δέχονται ύποπτα emails που τους ενημερώνουν για δήθεν κέρδη σε κληρώσεις. Οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι στο διαδίκτυο, έχουν ως στόχο την κλοπή χρημάτων Αρχικά, σας ενημερώνουν ψευδώς ότι κερδίσατε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε μια κλήρωση, στην οποία ίσως ούτε καν συμμετείχατε. Στην συνέχεια, σας ζητούν προσωπικά στοιχεία, όπως στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή αντίγραφο ταυτότητας, δήθεν για την είσπραξη των κερδών. Τέλος, σας πιέζουν να δώσετε τα στοιχεία σας άμεσα, δημιουργώντας αίσθηση επείγοντος.
Απάτες με ψεύτικες αγορές
Πολλοί χρήστες πέφτουν θύμα απατεώνων κατά την αγορά προϊόντων, χάνοντας χρήματα χωρίς να λαμβάνουν ποτέ τα αντικείμενα που αγόρασαν. Δημοσιεύουν αγγελίες για ανύπαρκτα ή κακής ποιότητας προϊόντα σε ελκυστικές τιμές. Χρησιμοποιούν πειστικές περιγραφές και φωτογραφίες για να ξεγελούν τους αγοραστές. Αφού λάβουν τα χρήματα, δεν αποστέλλουν ποτέ το προϊόν ή αποστέλλουν ένα διαφορετικό, κακής ποιότητας.
Συμβουλές προστασίας στο διαδίκτυο
Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο υπάρχουν σε πολλές μορφές. Όσον αφορά την προστασία των διαδικτυακών προσωπικών στοιχείων σας, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.
Ας τα δούμε παρακάτω:
- Μην δίνετε προσωπικές πληροφορίες σε κανέναν στο διαδίκτυο.
- Εγκαταστήστε εξακρίβωση στοιχείων μέσω δύο παραγόντων.
- Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και αλλάξτε τους τακτικά.
- Μην απαντάτε σε ύποπτα emails.
Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα οι απάτες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ταλαιπωρία και αναστάτωση στη ζωή των θυμάτων. Μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες, καθώς και να απειλήσουν τη φήμη και την προσωπική ασφάλεια ενός ατόμου. Τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε είναι για την προστασία σας, καθώς σίγουρα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις, εάν αισθάνεστε ότι απειλείστε από το έγκλημα στο διαδίκτυο ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε ένα από τα θύματά απάτης, πρέπει να σκεφτείτε να προσλάβετε έναν ιδιωτικό ερευνητή.
Ο ρόλος του ιδιωτικού ερευνητή
Οι ιδιωτικοί ερευνητές μπορούν να αξιολογήσουν την τρέχουσα ασφάλεια του οικιακού σας δικτύου, να πραγματοποιήσουν διαδικτυακούς ελέγχους για να αναζητήσουν τις πληροφορίες σας και πιθανές παραβιάσεις δεδομένων, και να διενεργήσουν ελέγχους ιστορικού για ημερομηνίες, διαδικτυακούς γνωστούς και φίλους. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι τόσο διαδεδομένα, οι ιδιωτικοί ερευνητές μπορούν επίσης να σας συμβουλέψουν πώς να προστατεύεστε κατά τη χρήση οποιωνδήποτε εφαρμογών ή δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα να πέσετε θύμα απάτης.
Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών Χριστοδούλου
Αν έχετε να αντιμετωπίσετε υποθέσεις σχετικές με διαδικτυακές απάτες, αν έχετε οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο σας κάνουν την ζωή δύσκολη και χρειάζεστε την βοήθεια ειδικών, επικοινωνήστε με τα γραφεία ερευνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα γραφεία ερευνών Χριστοδούλου σας εξυπηρετούν επτά μέρες την εβδομάδα και εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, με σύγχρονο εξοπλισμό και εχεμύθεια, για την άνετη και ομαλή επίλυση των υποθέσεων σας.