Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας φαίνεται ότι έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η Ελλάδα σκαρφαλώνει στην 4η θέση των Ευρωπαϊκών χωρών στον σχολικό εκφοβισμό, κάτι που σημαίνει πως ένας στους τρεις μαθητές έχει πέσει θύμα bullying. Τρομακτικά δεδομένα που απαιτούν άμεση προσοχή αλλά και ευαισθητοποίηση για την αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος. Συνεχίζοντας παρακάτω, πάμε να ανακαλύψουμε τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός και πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει πέσει θύμα bullying. 

ΤI EINAI H ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ / ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ 

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο με δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο πρώτος όρος που εμφανίστηκε είναι το “bullying” που μεταφράζεται ως “νταηλίκι” ή “παλικαρισμός”. Στην Ελλάδα, το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως “σχολικός εκφοβισμός” ή “ενδοσχολική βία”, που είναι κάτι περισσότερο από έναν τσακωμό μεταξύ 2 συμμαθητών. Ο “σχολικός εκφοβισμός” ορίζεται ως η επαναλαμβανόμενη βία ή επιθετική συμπεριφορά ενός ατόμου σε ένα άλλο, είτε λεκτική (απειλές, πειράγματα, ταπείνωση κτλ.) είτε σωματική (χτυπήματα, σπρωξίματα, καταστροφή προσωπικών ειδών κτλ.) με σκοπό να προκληθεί φόβος ή και πόνος. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το παιδί που βρίσκεται σε “θέση ισχύος”, νιώθει ευχαρίστηση με αυτή του την πράξη, ενώ το πιο “αδύναμο” παιδί δεν βρίσκει τρόπο να προστατέψει τον εαυτό του. 

Τι είναι ο Σχολικός Εκφοβισμός -Ενδοσχολική Βία - Εκφοβισμός - Bullying - Ιδιωτικά Γραφεία Ντετέκτιβ Χριστοδούλου

Μορφές σχολικού εκφοβισμού:

  • Λεκτικός: λεκτική βία, υβριστικά σχόλια & εκφράσεις, ταπείνωση, προσβολές, απειλές. 
  • Σωματικός: γροθιές, κλωτσιές, σπρωξίματα, χτυπήματα, τραυματισμός.
  • Κοινωνικός: διάδοση φημών, δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων, κουτσομπολιά με σκοπό τον κοινωνικό αποκλεισμό. 
  • Εκβιασμός: απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων με τη χρήση απειλών ή εκβιασμού.
  • Οπτικός: σημειώματα στην πλάτη, ταπεινωτικό περιεχόμενο σε σημειώματα μεταξύ των μαθητών ή σε ορατούς χώρους του σχολείου. 
  • Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια & χρήση σεξουαλικών λέξεων, ανεπιθύμητο άγγιγμα, διάδοση φημών για σεξουαλικές προτιμήσεις, σεξουαλικές επιθέσεις ή ακόμη και βιασμός. 
  • Ρατσιστικός: αρνητικά σχόλια με αφορμή την εθνικότητα, κοινωνική προέλευση, διαφορετικότητα. 
  • Ψυχολογικός: απειλές, μηνύματα, προσβολές με στόχο την πρόκληση ψυχολογικής βλάβης. 
  • Cyberbullying (ηλεκτρονικός εκφοβισμός): εκφοβισμός μέσω διαδικτύου που περιλαμβάνει απειλές, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, προσβλητικές φωτογραφίες ή βίντεο κ.ά. 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ BULLYING

Από έρευνες προκύπτει πως θύματα σχολικού εκφοβισμού πέφτουν συνήθως παιδιά που διαφέρουν ως προς την εμφάνιση ή ως προς την συμπεριφορά (σύμφωνα με τον μέσο όρο των μαθητών). Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί αυτό να αφορά ένα παιδί μοναχικό, με κλειστό χαρακτήρα, ευαίσθητο, κοινωνικά αποστασιοποιημένο, με διαφορετική θρησκεία, εθνικότητα ή με κάποια αναπηρία ή παχύσαρκο. Το θύμα δυστυχώς δεν είναι σε θέση να αμυνθεί σε αυτήν την εκφοβιστική συμπεριφορά, οπότε συνήθως κλείνεται στον εαυτό του, κλαίει, ενώ σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις θυμώνει και αποκτά προκλητική συμπεριφορά. 

ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ BULLYING 

Τα περισσότερα παιδιά που έχουν υποστεί bullying, δύσκολα το ομολογούν καθώς ντρέπονται ή φοβούνται, δεν θέλουν να καταστρέψουν την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι άλλοι γι’αυτούς αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις επειδή νομίζουν πως θα απογοητεύσουν τους δικούς τους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας μπορεί να έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. 

Λόγοι που δείχνουν ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού - Ενδοσχολική Βία - Εκφοβισμός - Bullying - Ιδιωτικά Γραφεία Ντετέκτιβ Χριστοδούλου

Σημάδια που υποδηλώνουν ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού

  • Δεν θέλει να πάει στο σχολείο: Αν το παιδί φοβάται ότι θα το κοροϊδέψουν ή θα το χτυπήσουν τότε μοιραία του δημιουργείται αρνητική στάση απέναντι στο σχολείο με αποτέλεσμα να μην θέλει να πάει. Το ίδιο ισχύει και για τις σχολικές εκδηλώσεις, όπου δεν θα θέλει να έχει καθόλου συμμετοχή. 
  • Μειώνονται οι επιδόσεις του: Σε περίπτωση που το παιδί έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, παρουσιάζει μια καταθλιπτική συμπεριφορά, δεν έχει όρεξη να κάνει ακόμη και τις δραστηριότητες που στο παρελθόν το ευχαριστούσαν, αποσυγκεντρώνεται και φυσικά πτώση θα παρατηρηθεί και στις σχολικές του επιδόσεις. 
  • Αναφέρει συχνά ότι χάνει τα πράγματά του: Η απώλεια προσωπικών αντικειμένων είναι και αυτή μια ένδειξη ότι το παιδί δέχεται bullying, καθώς σε κάποιες μορφές του φαινομένου αυτού παρατηρούνται και κλοπές ή αποσπάσεις προσωπικών αντικειμένων.
  • Παρουσιάζονται αλλαγές στη συμπεριφορά: Μεγάλες αλλαγές θα παρατηρήσετε και στην συμπεριφορά του όπως έντονες συναισθηματικές εκρήξεις, άγχος, διαταραχές ύπνου αλλά και φαγητού. 
  • Παρατηρείτε στο σώμα του μώλωπες & χτυπήματα τα οποία το παιδί δυσκολεύεται να εξηγήσει για το πώς τα απέκτησε.

Ενδοσχολική Βία – Bullying – Ιδιωτικά Γραφεία Ντετέκτιβ Χριστοδούλου

Αν διαπιστώσετε πως το παιδί σας εμφανίζει τις παραπάνω συμπεριφορές και αναρωτιέστε αν πράγματι έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού και δέχεται bullying, προκειμένου να μπορέσετε να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του και να αποτρέψετε τα χειρότερα, απευθυνθείτε στα Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών Χριστοδούλου. Με διακριτικότητα και ευαισθησία, θα μπορέσουν να μάθουν τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του παιδιού σας και να σας ενημερώσουν άμεσα αποκαλύπτοντάς σας τις ανάλογες λεπτομέρειες για να αποφύγετε δυσάρεστες μελλοντικές καταστάσεις που αφορούν την σωματική και ψυχολογική του ακεραιότητα.